Najaarstoertocht

Wat hebben Maartensdijk, Zandvoort, De Bilt en Meerkerk met elkaar te maken ?

Op 2 oktober j.l. alles.

Om 09.00 u afgesproken bij de benzinepomp op de A27 bij Maartensdijk om vanuit De Bilt de Najaarstoertocht van MAC Zandvoort te rijden die eindigde in Meerkerk.

Met Els, Johnny (die dit jaar voor de wisseltrofee gaat) en Gerard op pad op een nogal mistige start van zondag 2 oktober die, zo bleek later op de dag, te boek zal gaan staan als de warmste oktoberdag tot nu toe sinds 1908 met een temperatuur van max. 27 graden.

De mistflarden hingen zo nu en dan als Witte Wieven halverwege veld en bos. Het is nog fris maar de mist trekt al aardig op en tussen het wolkendek wordt het al aardig blauw.

We worden op het terras van het van der Valk Hotel de Biltse Hoek begroet met onze clubnaam, waarbij ik mij altijd afvraag of dit wel of geen goed teken is. Ik ga maar uit van het eerste.

Meteen na de koffie en inschrijven op pad. Het is voor mij even wennen want de papieren versie is van het kaliber bolletje/pijltje. Gelukkig wel met enige extra aanwijzingen in de vorm van plaats- of straatnamen. Ik heb dit in een ver verleden eens eerder geprobeerd, overigens zonder aanwijzingen, en vond dit toen geen succes.

Het kan vandaag niet fout gaan want er zijn 3 GPS-systemen aanwezig. Wel met 2 Miepen die er verschillend over denken en mijn papieren Miep die bij tijd en wijle ook eigenwijs is.
De symbolen bij het BP-systeem is eigenlijk best duidelijk en logisch en ineens ontwaar ik een bootje op water. Natuurlijk is een toertocht niet compleet als er niet minimaal 2 veerpontjes in zitten. In dit geval de oversteek bij Wijk bij Duurstede en Bergambacht.
Ik heb er ook wat kilometers over gedaan om de afkorting VKPL bij het rotondesymbool te verklaren, tot ik mij bedacht dat men hier kennelijk een verkeersplateau mee bedoeld.

Na een kilometer of 100 is er aan de Linge een heel prettig terras waar een triple uitsmijter op de kaart staat. Hoef ik eindelijk niet om extra brood en ei te vragen.

Het mooie weer heeft veel mensen naar de kust gedreven want ik vind het tot nu toe niet ernstig druk op de weg. Na de lunchstop komen we wel veel motoren en fietsers tegen. Hoewel ik de afgelopen zomer niet als een verloren zomer beschouw (het blijft namelijk een kunst om te genieten van het moment, de tuintafel af te lappen om na een bui gewoon buiten te gaan eten) snap ik best dat een zonnetje op de toet een mens buitengewoon goed doet. Na zon 207 km , bij het eindpunt bij AC restaurant Meerkerk, waar overigens geen vertegenwoordiging van MAC Zandvoort aanwezig is om loftuitingen of kritiek in ontvangst te kunnen nemen, koude cola getankt om het verhitte lijf wat af te koelen en op te peppen. Daarna de drukke A12 op om de thuisrit aan te vangen. Het was een route van behoorlijk veel N-wegen (helaas), een flink aantal dijken (leuk) maar gelukkig ook slingerweggetjes (geweldig) die het toch nog enigszins aangenaam maken.

Karin