VMTC Motary

De enige rit waarvoor ik om ca 04.30u de wekker zet. Een on-Christelijke tijd weliswaar, maar je moet er wat voor over hebben om enigzins vooraan te kunnen starten. Met Els afgesproken om 6 uur bij benzinepomp op de A1 om veel te vroeg op de ‘afwerkplek’ bij Nijkerk om te wachten op Ruben en wie er eventueel nog meer mee gaat. In tegenstelling tot vorig jaar geen motorrrijder getrofffen die op de vroege ochtend drop uit stond te delen. (Nog zo geleerd geen snoepjes aan te nemen van vreemde heren).

Met Ruben en Els naar de markt in Putten waar we weer als eersten zijn. Kort na onze aankomst komt Jeltje ons versterken en ook Onno laat niet lang op zich wachten. De VMTC is nog druk doende met het ophangen van vlaggen, uitstallen van koffie (heel belangrijk), broodjes en het podium wordt nog gauw in elkaar geknutseld. Om de kas van het goede doel te spekken een gesponsorde cap aangeschaft bij een blonde krullebol met een bintje achter zijn adamsappel, maar de jongeman verkocht zijn boodschap met een rotary-enthousiasme waarvoor ik kennelijk die ochtend gevoelig was.

Gestaag stroomt het plein vol met motorrijders en er hangt, zoals altijd, een gemoedelijke sfeer. Na het instellen van de route in de rol of de pratende miep zijn we klaar voor de start. De route is al direct van het kaliber: ouderwets prachtig. Bij de eerste benzinestop om de kleine tank van Jeltje te vullen, blijkt Ruben zich te hebben ontpopt tot een prediker van het gebruik van navigatiesystemen. Nu ben ik niet gevoelig voor zieltjeswinnerij als het gaat om zo’n apparaat. Weer iets om te vergeten. Het lukt me niet eens om op het Bambitreffen met een complete tent aan te komen. Voorlopig hou ik het lekker bij de routerol en lees ik gezellig mee.

Via de Achterhoek , waar we bij Motoplus in Varsseveld stoppen voor koffie en koek, verlaten we Nederland om bij de Oosterburen langs de grens omhoog te steken. Viele Deutsche leute zijn of thuis gebleven of massaal een weekend naar ons toe, want het is erg ruhig op de weg. De lunch is dit maal in Germanië bij Agrarisch graan- of korengroothandel (oder so etwas) Agravis. Daar staat een typische bauern-mahlzeit. Een onduidelijke vleesschijf (best te hachelen met mosterd en rode saus) en een flinke kwak kartoffelsalat. Het geheel opgeleukt met een broodje in de vorm van een pretzel (lekker) en een flesje drinken. Gezien de lunches van de vorige jaren had ik helemaal gerekend op een bak rijst met toebehoren,  want in de binnenzak gillen de eetstokjes en het potje ketjap dat ze eruit willen. Achter Schoppingen wordt het traditioneel ijshappen. Dit keer een Duitse Magnum. Zeer tot ‘teleurstelling’ van Els die zo is gewend aan een cornetto.

Achter Oldenzaal / De Lutte,(ooit op werkweek geweest in 1981) Nederland weer ingereden. Nabij Lattrop over het prachtige landgoed ’t Singraven gereden. De omgeving van Tubbergen is zoals altijd adembenemend. Nog even een theestop bij Jos Engbers Motoren Via Markelo, De Stobbe, Bathmen, Deventer, Twello terug naar de Veluwe om via Numspeet en Ermelo weer terug te keren bij Arjan Brouwer Trading waar de eieren weer spetteren in de pan. Bij Brouwer is ieder jaar wel wat te doen of uit te proberen. Dat bracht Onno, Jeltje en ikzelf op een Segway. Een aardige ervaring.

Het was weer een prachtige dag (met een paar te verwaarlozen spetters over de grens) en een schitterende route. Ondanks de deelname van ca 900 rijders heb je hier vrijwel geen erg in. Hoewel sommige mensen er wel een racewedstrijd van maken heb ik dit jaar weinig stunts gezien onderweg. Voor 2011 staat de 20e Motary weer op mijn lijstje.

Karin