VMTC Rotary (1)

Na een zeer onstuimige avond en deel van de nacht (qua weer), gaat om 04.30u de wekker.

Kanonne, wat een tijd zeg. Maar, niet zeuren want ik heb deze dag al in januari vrijwillig vrij gevraagd. Het regent nog sappig en ik hoop uiteraard dat dit zich niet de gehele dag gaat voortzetten. Mijn ogen uit de varkensstand gewreven en het Alpje wakker geschud.

Om 06.00u afgesproken met Els bij de benzinepomp op de A1. Door naar Nijkerk waar Jan van Lambalgen , Pia en Ruben zich bij ons voegen.

Op naar de markt in Putten waar de start is van de 16e VMTC Motary. Aldaar wordt het illustere gezelschap uitgebreid met Peter Bennewitz.

Onder het genot van koffie en broodjes stroomt het marktplein vol. Als de route in de rol zit, het plaatselijke riool is aangevuld en de pakken dichtgeritst en de helmen vastgeschroefd, is het inmiddels half 9. De gevels van de panden aan de markt trillen nog net niet los als de motoren worden gestart.

De Motary staat deze editie in het teken van de Care Foundation The Gambia die in Jiboro (een plaats nabij de Senegalese grens) een Health Care Centre heeft opgezet waar men nog dringend verlegen zit om een solarsysteem, om verzekerd te zijn van een constante stroom- en watertoevoer. Wel handig als men in een Gambiaan staat te snijden of er een Gambiaante ter wereld komt.

Via plaatsen als Lunteren, Ederveen, Veenendaal, Kesteren, Rossum, Heusden, etc. belanden we, nadat alle schroeven zijn los getrild door de keien van de Geertruidenbergse markt, na 123 km bij de eerste stop in Zorgcentrum de Riethorst voor koffie (koekje erbij ?)

De volgende stop bereiken we door het Brabantse land te doorkruizen en BelgiŽ te schampen.

Na 96 km en een vette hoosbui heeft Tristar keukens een loods ingeruimd met Bambibanken en Bambitafels. De plaatselijke sambalbij heeft voor alle hongerige magen een literbak nasi in elkaar geflanst. Ik ben niet helemaal een kleine eter, maar het lukt me niet de inhoud in zijn geheel te verorberen. Ruben had de hele week nog niet gegeten geloof ik, want hij vrat nog net niet alle bakken op tafel leeg. (banaantje erbij ?)

Hoewel de rit absoluut geen wedstrijdelement heeft, zijn er toch altijd een flink aantal rijders die hiervan niet op de hoogte zijn. Men haalt in op de meest onmogelijke plaatsen en met de meest achterlijke snelheden. Misschien is men benieuwd wat er gebeurt als je o.a. een Goldwing, een Pan European en een Transalp met elkaar kruist. (ik denk een Golpatransalpean)

Het is een feest in Brabant te rijden door plaatsen als Bladel, Luysgestel, Borkel, Schaft en niet te vergeten Achelse Kluis. Achter Nederweert nog een stukje onverhard en via Meijel, Neerkant, Helenaveen ri Horst waar na 83 km de ijsstop op het bedrijfsterrein van Bakkersland een aangename onderbreking is.

Op het terrein staat een enorme zeecontainer tot zijn nek toe gevuld met zakken oud brood. Had ook wel leuk voor Gambia geweest, denk ik dan. (of iets zuidelijker op het Afrikaanse continent)

De lucht wordt op sommige stukken steeds donkerder maar op een enkele bui na, ontaart het niet in noodweer gelukkig. Ik ben niet gauw bang maar ik heb diep ontzag voor de elementen en helemaal als het onweer betreft. Bliksem aanschouwen is een prachtige bezigheid, maar dan wel graag vanuit een veilige locatie.

Via Well, Kevelaar, Siebengewald, Gennep, Nijmegen, Milsbeek via Werkenrode naar Groesbeek. Een ritje van zo’n slordige 150 km. In Groesbeek volgt stop nummer 4 bij Instelling Werkenrode. Deze instelling ligt dusdanig verscholen in het bos dat de rit naar de ingang al een toertocht op zich is. Deze instelling geeft hulp aan mensen die een extra zetje nodig hebben om goed in de maatschappij mee te draaien. (een schop onder de kont kan in sommige gevallen ook wel eens helpen)

Na een glaasje nat en een Mars die je weer nieuwe energie geeft nog 88 km te gaan.

Ik heb inmiddels een stenen reet en een opstandige duim die irritant begint te steken.

Via Heilige Land Stichting, Berg en Dal (geen hoorngeschal waargenomen) Beek, Ubbergen, Lent, Andelst, Zetten , Heteren, Renkum, Bennekom, De Glind, Terschuur en Zwartebroek teruggereden naar Nijkerk waar bij Brouwer Motoren de traditionele uitsmijters (per tig gebakken in een paellapan) iedere rijder wordt aangeboden. Weggespoelt met een maltje een aangenaam eind van een waterige, edoch zeer prettige toerdag in gezellig gezelschap.

Ik heb voor 2008 maar vast vrij gevraagd.

Karin